2011-06-01

Jeansshorts är som köttbullar, bäst när de är hemmagjorda


Idag har jag fixat slitningen på ett par jeansshorts, ett par svarta som jag hittade på carlings förra sommaren. De kommer bli bra med en farfarströja och en skinnjacka!

Har tidigare gjort två jeansshorts, men dessa två har varit ett par jeans från början som klippts, sytts och slitits. Ett
par ljusa LEVIS engineered och ett par mörkblå NUDIE straight sven. Jag tycker det är det absolut bästa sättet att skaffa sig ett par snygga jeansshorts då man faktiskt får dem exakt som man själv vill, visst det tar lite tid, men det är värt det! Dessutom blir det ett unikt plagg som man satt sin egen prägel på! Jag har som sagt tre par nu och fler kommer det att bli!

____________________________


Här kommer en kort guid för dig som vill göra dina egna.
Du behöver:

Ett par jeans - inte för tajta.
En sax - ingen förklaring behövs
(En symaskin - om du vill sy en fåll där du klippt av jeansen, inte nödvändigt)
Sandpapper - jag tycker P 60 är lagom grovt.
Något hårt - att hålla under jeansen vid slitning.
Tålamod - för det kan ta lite tid
En bra dammsugare - för det kommer vara dammtussar överallt, på golvet, på bordet, på soffan/stolen och på dig.


Antar att jag inte behöver förklara hur man klipper av och alternativt syr en fåll på jeansen ^^


Däremot så är det bra att tänka på vart man klipper av jeansen, för ska du vika upp dem lite behöver du klippa av jeansen lite längre ner än där du vill att de ska vara. Bästa sättet att komma fram till vart man ska klippa av dem är att ta på sig jeansen och sedan sätta en nål eller
något som en markör. Bättre att shortsen blir lite för långa än
att det blir för korta, de går ju alltid att klippa av en bit till.

Ta sedan på dig shortsen och vik upp dem som du vill ha dem så du får slitningen på rätt plats när du sliter dem.
Behöver du inspiration för att bestämma dig hur du vill att slitningen ska se ut, så är det bara att använda datorn.

Själva slitningen gör du genom att ta shortsen och hålla något hårt under platsen där du vill ha slitningen, alternativt bara lägga dem över låret, sedan tar du sandpappret och slipar horisontellt över en så stor yta som du vill ha sliten. Nu kommer en viktig del! om du vill ha en hålslitning (sådär att man ser trådarna i jeanstyget) så ska du SLUTA slipa när du börjar se trådarna komma fram. Fortsätt INTE slipa tills du får en hålslitning i den storlek du vill ha, då kommer tyget bara gå sönder. Utan när trådarna kommer fram lite så tar du tag i tyget och river i sär det med fingrarna, separerar trådarna från varandra och drar bort tygtussarna. Det låter krångligt, men när du väl börjar så förstår du nog ganska snabbt vad jag menar.

För att få färgskiftningarna som på NUDIE shortsen ta och skrynkla ihop eller vik jeanstyget där du vill ha en färgskiftning och slipa. Så enkelt är det hela. Det kräver tar lite tid och övning att bli bra på det, men det går rätt snabbt. Testa på ett par jeans du inte använder först så du får in knycken.

________
___________________


Frågar du snällt kan jag fixa slitningen på ett par ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar